Wonen in de Vonderij: ‘Je weet meteen dat je vlakbij de kust bent!’

De huizen van de Vonderij liggen in de wijk Zandpoort in Almere Poort. Hier woon je heerlijk dichtbij de Almeerse kust. Dit gevoel wordt niet allen nog eens versterkt door de landschappelijke invulling van de omgeving, maar komt ook terug in de ontwerpen voor de woningen. Architect Walter Zeinstra vertelt ons meer over de architectuur van de huizen in de Vonderij.

Romantische kustarchitectuur als uitgangspunt

Het strand en het duingebied is dé inspiratie geweest voor het landschap en de typische kustarchitectuur voor de bijzondere huizen in de Vonderij. Walter Zeinstra, Architect-Directeur bij Zeinstra Verbeek Architecten: “Als je straks de trein uitstapt wéét je meteen dat je vlakbij de kust bent.”

‘Begin 20steeeuw (vlak na de Industriële Revolutie) trokken veel Nederlanders met de trein erop uit om te kuren in bijvoorbeeld de Alpenlanden. Op weg naar de natuur, waar zij heerlijk konden genieten van het buitenleven en de frisse lucht. Zij kwamen vaak terecht in kuurorden in bijvoorbeeld Zwitserland. Hier waren de huizen prachtige chalets met mooi houtsnijwerk, veranda’s en veel details én spanten in de gevels.’, vertelt Walter Zeinstra. Toen het kuren dichterbij huis steeds vaker gebeurde, ontstond er in met name de bekende badplaatsen al gauw een Hollandse variant van de deze architectuurstijl. ‘Deze romantische kustarchitectuur is als uitgangspunt genomen voor de huizen in de Vonderij’.

Mooie veranda’s voor de deur van de huizen

Naast inspiratie uit de kustarchitectuur zijn de huizen ook geïnspireerd op het landschap en de woningen die er al staan. Het metselwerk is in lichte zand en aardetinten uitgevoerd met frisse witte accenten. Deze accenten vind je in verschillende breedtes zodat er een afwisselend straatbeeld ontstaat. Ook boven de goot gebeurt er van alles wat een bijzonder daklandschap oplevert. Voor een extra romantisch straatbeeld hebben alle topgevels verschillende afmetingen én elk type huis heeft een eigen thema. ‘Door al die verschillende elementen voelt het straks gelijk goed als je er komt wonen.’, legt Walter Zeinstra uit.

Door de topgevels verschillende afmetingen te geven ontstaat er een romantisch straatbeeld.

Buiten leven

Het is straks heerlijk om door de Vonderij te lopen. Je kan hier echt even onthaasten, buiten zijn en het gevoel hebben dat je met vakantie bent. Je vindt hier straks twee wandel- en fietsroutes naar het strand, kleine duinen met duinbeplanting en een groen park dwars door het gebied. In dit groene park wordt verdiept een wadi (droge sloot) aangelegd, zodat je heerlijk tussen de oevers kan lopen. De romantische huizen van de Vonderij maken het plaatje compleet. ‘De witte spanten, de veranda’s en de architectuur van de woningen gecombineerd met het buitenleven en het landschap zijn elementen die perfect op elkaar aansluiten in deze bijzondere buurt. Je hebt hier straks gelijk een ontspannen gevoel als je thuiskomt. Een permanent vakantiegevoel.’

De witte spanten gecombineerd met het buitenleven en het landschap maken dat je in de Vonderij een permanent vakantiegevoel hebt.

Architectuur